Melankoli og sårhet, men også mestring og seier

Hvordan oppleves en følelsesladd amerikansk film om en gutt med annerledes utseende, av barn og voksne med en kraniofacial diagnose? Vi fikk invitere med en gjeng på eksklusiv førpremiere av "Mirakel" hos Nordisk Film. NRK Super laget reportasje om førpremieren.

Den første dagen i mars var vi så heldige å få en eksklusiv framvisning av filmen Mirakel hos Nordisk Film i Oslo. Ute var det Sibirkulde, men inne i lokalene til Egmont og Nordisk Film i Nydalen sørget en full kinosal for en varm og god stemning. Med oss hadde vi invitert en gjeng barn, unge og voksne med en kraniofacial diagnose, søsken, foreldre og ni elever fra 8. klasse på Ris ungdomsskole. Og som om ikke dette var nok, ville også NRK Supernytt være med oss disse ettermiddagstimene, for å lage en reportasje (innslag fra 12. mars).

Prisvinnende bok
Filmen «Mirakel» tar utgangspunkt i den prisvinnende boka med samme navn, forfattet av R. J. Palacio. I hovedrollen spiller Jacob Tremblay den 10 år gamle August, også kalt Auggie, en gutt som er født med en kraniofacial diagnose som medfører at han har et annerledes utseende på grunn av en genfeil.

Sterk historie
Auggie har fått hjemmeundervisning av sin mor (spilt av Julia Roberts), men nå skal han starte i femteklasse, på en vanlig skole, med barn han ikke kjenner. Alle vet at det ikke er lett å være den nye eleven. For en gutt som Auggie er det mer enn som så. Han er en vanlig gutt som liker vanlige ting som Xbox og Star Wars, men har et uvanlig ansikt. Ellers møter vi pappa (spilt av Owen Wilson) og støresøster (Izabela Vidovic), samt mennesker de omgås med i sin hverdag. Gjennom ulike vinklinger, deriblant søsterens, får vi del i en sterk og følelsesladet historie om hvordan Auggie og alle rundt ham møter og utfordres av annerledeshet hos en ung gutt. Det er mange problemstillinger som tas opp i filmen som de fleste kan kjenne seg igjen i, på en eller annen måte.

Kjente seg igjen
Filmen gjorde inntrykk. Den rørte både ved strenger av melankoli og sårhet, men også av mestring og seier. Etterpå var det tid for anmeldelse og terningkast. Nesten uten unntak ble det en sterk 5-er, til tross for at det ble påpekt at den til tider var litt polert og overdrevet. Det er en film de gjerne anbefaler til andre. Noen kjente seg igjen, andre var glad for at de fikk del i hvordan det oppleves å ha et annerledes utseende.

Snakk med noen om det vanskelige
Vi hadde også invitert med oss to unge voksne med en kraniofacial diagnose, som delte erfaringer og kom med tips til andre hvordan ulike overganger kan møtes og håndteres:
– Det viktigste er å ha noen å prate med om ting som oppleves vanskelig. Snakk med en du har tillit til, og det trenger ikke nødvendigvis være dine foreldre.

Rie Aurora kom også med tips til hvordan hun ønsker at andre kan møte henne.
– Du kan jo bare begynne med å si «Hei!»

I NRK Supernytt oppsummerer hun det slik:
– Utseendet betyr jo ingenting, mennesker er jo rare generelt! Det er ikke noen fasit på hvor bra man skal se ut, det er jo innsiden som teller.

Du kan du se hele innslaget på NRK Supernytt (innslaget fra 12. mars 2018 - 8. Elever ser filmen "Mirakel")

En engasjert gjeng trillet terning på førpremiere

Bilde: Anmeldergjengen på førpremieren

 
Page visits: 2266