Sti: Hjem - Kjerubisme

Kjerubisme

Kjerubisme er en meget sjelden arvelig diagnose som innebærer at kjeven, spesielt underkjeven svulmer opp på grunn av en forstyrrelse i benvevet.

Tilstanden kan debutere ved 2 – 7 års alder, øke frem til puberteten holde seg stabil i noen år, og så gå tilbake. I de fleste tilfellene vil symptomene forsvinne for godt i tjueårene. Oppsvulmingen skyldes at det normale benvevet i kjevene delvis erstattes av voksende fibrøst vev.

Om navnet

Navnet kjerubisme er inspirert av den barokke malerkunstens fremstilling av engler (kjeruber) med barnlige, lubne fjes og oppovervendte øyne.

Forekomst

Forekomsten er ukjent. SSD har registrert mindre enn 10 personer per januar 2011.

Årsak og arv

Årsaken er ikke kjent. Det er en arvelig diagnose som er autosomal dominant. Det vil si at den arves fra en av foreldrene med 50 % sjanse for å få sykdommen.

Tegn og symptomer

Den kraftige veksten i kjeven gir ikke smerter. Den er symmetrisk, og dette gir et inntrykk av et rundt fyldig ansikt. Tennene påvirkes i stor grad. De kan komme opp på feil sted, eller mangle helt. Dersom overkjeven også er påvirket vil dette føre til at nedre øyelokk blir trukket nedover og i noen tilfeller kommer senehinnen i øyet under pupillen frem. Dette gir svakt oppovervendte øyne.

Behandling

Så lenge det ikke oppstår funksjonelle eller psykososiale problemer pga den økede kjeveveksten er det ikke nødvendig med noen behandling. Det kan imidlertid være indikasjon for kirurgisk behandling for å bedre bevegeligheten i kjeven, og for å justere et annerledes utseende. De fleste tilfeller av kirurgisk behandling er vellykket. Tidlig tannbehandling er viktig, og TAKO-senteret er det stedet som har mest kontakt med personer med denne diagnosen.

Mestring av hverdagen

Senter for sjeldne diagnoser kan bidra til å overføre kompetanse om det å ha en sjelden diagnose.

Etablering av ansvarsgruppe og utarbeidelse av individuell plan (IP) kan være tiltak som er med på å skape oversikt og forutsigbarhet for familien og hjelpeapparatet. Målet er at den som har diagnosen skal lære seg å møte utfordringer og etter hvert ha opplevelsen av å mestre sitt liv. Både for barn, voksne og foreldre kan det være fint å møte andre med lignende erfaringer.

 

Kontakt oss

En sjelden diagnose øker behovet for god informasjon. Har du spørsmål, som du ikke finner omtalt her, kan det være nyttig å kontakte vårt setner. Ring oss på telefon 23 07 53 40 i dag og få en samtale med en av våre rådgivere. Du kan kontakte oss direkte uten henvisning fra din fastlege.

Sideansvarlig

Senter for sjeldne diagnoser, Oslo universitetssykehus.

Side e-postansvarlig

sjeldnediagnoser@oslo-universitetssykehus.no

Identifikator

K10

Litteratur

  • Boken "Kraniofaciala missbildningar". Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Gøteborg har utarbeidet en liten bok med tittelen "Kraniofaciala missbildningar". Målgruppen er foreldre eller pårørende til barn med kraniofacial misdannelse. Formålet med boken er å gi svar på noen sentrale spørsmål om kraniofaciale handikapp og forklare om behandlingsmetoder. I boken kan du også se bilder og tegninger av hodeskallens fasong som følge av for tidlig lukning av en eller flere av hodeskallens sømmer.
   Last ned gratis "Kraniofaciala missbildningar" (43 sider, pdf)
    
  • Boken "Et annat ansikte". Mun-H-Center er et svensk kompetansesenter for sjeldne diagnoser knyttet til munn og ansikt. Senteret har gitt ut boken "Et annat ansikte". I boken belyses spørsmålet i hvilken grad våre liv påvirkes av det utseendet vi har fått. Boken bygger på intervjuer med ungdommer, som alle er født med ulike former for misdannelser i ansiktet.
   Les mer om boken på mun-h-center.se
    

 

 • I boken "Et annerledes utseende" finner du både brukerhistorier og fagartikler knyttet til det å skille seg ut visuelt. Boken er gratis og kan bestilles hos oss på telefon 23 07 53 40.
  Last ned boken gratis (64 sider, pdf)

 

Nyttige lenker

 

Publisert 18. mars 2011